November 2009

Så här blev dammen när formen kom bort. Det var två av sidorna som inte cemneten hade blivit så bra på. den hade inte kommit ända ner så det var lite hålor i väggarna men det fixades till med lite ny cement som lades i hålorna. Det var inte hål igenom hela cementkanten så förhoppningsvis så kommer inte dammen att läcka sedan. 

Nästa projekt blir att ordna till kanterna ovanpå. Dem ska bli jämna och sedan är det bara lite smågrejer i dammen som ska sandpappras.  

Det som kunde gjorts bättre var att jag skulle haft ännu mer tålamod med att staka ner cementen i kanterna. När man tyckte att det borde vara bra så skulle man ha fortsatt lite till men det får man tänka på till nästa gång istället.

Dammen


November 2009

Jag hade på allvar gett upp hoppet om att kunna gjuta dammen i höst men när jag såg att vädret skulle bli någotsånär bra i helgen så tyckte jag att det var lika bra att få det gjort.

Det bestämdes att det skulle bli gjutning och den kunde jag definitivt inte klara av själv så jag mutade en del av släkten. Jag fick bjuda på mat och fika för att få dem att hjälpa till. 

Till att börja med så var det bara att bära ut allt som skulle användas. Murslevar, hinkar, cementsäckar, fylla en tunna med vatten och fixa pinnar att staka ner cementen med.

Efter det var det bara att börja blanda cement. Pappa fick fast anställning vid cementblandaren medan jag fick ha hand om själva gjutningen av dammen. Det var ett otroligt krävande jobb att få ner cementen i kanterna och sedan få det jämnt. Till min hjälp hade jag farfar som lassade cement från kärran ner i gropen. Sist men inte minst så hade jag min mamma till hjälp som agerade allt i allo.

Det största problemet var att gjutningen var tvungen att ske på tid. Man måste ha en ny blandning cemnet efter bara en liten stund för att skulle gå bra att arbeta med den.

Det var en stor utmaning men det var riktigt roligt och speciellt när m,an var flera så jag kan inte göra annat än att tacka min familj för hjälpen.

Gjutning


Material till gjutningen


Oktober 2009

När formen var på plats så var det dags för armeringen. För att cementen inte ska brista så måste det vara armering i och den består av armeringsjärn och hönsnät.

I botten lade vi små bitar av skrotsten för att armeringsjärnet skulle komma upp en bit. Det skulle vara i mitten av cementen och eftersom den skulle vara mellan 10 och 12 centimeter så lade jag armeringsjärnet 5 centimeter från botten.

För att få ihop armeringsjärnet som stod på högkant och det som låg på bottnen så änvändes najjtråd. Det gjorde jag för att armeringsjärnet skule hålla sig på plats när cementen så småningom kommer på plats.


Armering


Oktober 2009

Nu är formen klar så nu är det bara cementningen kvar innan hösten är slut. Det var ett långtråkigt jobb att göra alla olika sidorna. Dem skulle inte vara lika långa eftersom vinklarna hade blivit lite olika så det var en utmaning.

Om jag skulle ändra på något så skulle det vara attt vara ännu nogrannare med att mäta ut formen så den blev exakt.
Men det kommer inte att märkas sedan när det blir plantering runt.

Formen


RSS 2.0